Txaramela Pasta Eskolako Jantokietan

Talleres niños - Txaramelakoop 1

Azkenaldian eztabaida handia sortu da eskoletako jangelen ereduaren inguruan. 2000urteko araudiaren ostean ikastetxe publikoko jantoki guztiak catering empresa batek gestionatzen baitu sukaldeak desargertzen joan direlarik.

Familiak haien umeen elikaduraz kezkatzen hasi dira, zer jaten duten jakin nahian. Hori dela eta, guraso elkarteengandik bultzatuta eta beste elkarte batzuengatik bebai ekimen berriak sortu dira jangelen kudeaketa aldatu ahal izateko.

Ekimen hauen bitartez, janaria osasuntsua, bertakoa eta justua izatea aldarrikatzen da eta horretarako zubi berriak eraiki behar dira lehenengo sektoreekin eta landa eremuarekin. Oso garratzitsua da umeek ezagutzea nondik datozen jaten dituzten elikagaiak, zelan ekoizten diren etab. Eskolako jantokiek badutelako balore pedagogikoa, elikadura, ingurunea eta kultura ezagutzea.

Jateko pastari dagokionez, gaur egun, ikastetxeetako jantokietan jaten duten pasta agroindustriatik dator. Ekoizterakoan  irin  refinatua lortzeko, kalitate txarreko  garia   erabiltzen dute. Ingurunearen eta gizakion osasuna kontuan hartu gabe. 

Gure pasta ekoizterakoan lehengaiei eta ekoizpen prozesuari garrantzia ematen diogu. Lehenik eta behin, erabiltzen ditugun zerealak modu ekologikoan ekoiztuta daude. Guk garaua jaso eta harrizko errota batean garaua osorik ehotzen dugu nutriente guztiak erabiliz.  Lortzen dugun irin integrala barazki , fruta eta belar aromatiko ekologikoekin nahasten dugu. Horregatik, urteko sasoiaren arabera pastaren kolorea eta zaporea aldatuz doa.

Hau dela eta, eta ondoren aipatuko ditugun beste hainbat arrazoiengatik funtsezkoa da Txaramela Pasta eskolako jantokietan egotea.

  1.  Jangeletara kalitate handiko produktuak iristea beharrezkoa da, mimoz eta zentzuz eginda.

  2. Eragin handia dauka ikasleen osasunean: bitamina, proteina eta nutrienteak ezin hobeak dira.

  3.  Ez dute gehigarririk, ezta kontserbatzaile artifizialik ere. Irin finduarekin lortutako pasta baino naturalagoa eta gozoagoa da

  4. Bertako nekazaritza ekologikoa bultzatzen du, umeen artean kontzientzia latzen. Polita, baliagarria eta oso logikoa da.

  5.  Gaur egun jantokia umeen heziketan atal garrantzitsua izan behar da, janari desberdinak deskubritzen dituzte.

  6. Gauza berriak ezagutzeko aroan daudenez, “testurak, zaporeak, usainak …” asko zaindu beharreko garaia da.

  7.  Txaramela Ingurumen eta Elikaduraren Hezkuntza Eskolan eskeintzen ditugun tailerren eta material didaktikoen bidez pasta ekologiko eta integrala jatearen garrantzia hobeto ulertzeko aukera izango dute ikasleek.

Txalotzeko moduko da guraso eta irakasle batzuen esfortzua. Oztopo guztien gainetik,   bertako baserrietan ekoiztutako elikagaien bidez,  ikastetxeetako jangeletan elikadura ekologikoa eta osasuntsua  txertatzeko proiektuak aurrera eramatearren.

Guk lanean jarraituko dugu kalitatezko produktuak ekoizten,  ama lurraren defentsa eta elikadura burujabetza oinarri izanik!

 

.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *